Amalan Pemakanan Ibu Mengandung

Amalan Pemakanan Ibu Mengandung. Diet yang sihat adalah sangat diperlukan oleh ibu mengandung kerana pada usia ini terdedah mengalami keguguran. Di samping itu, penyakit yang kerap berlaku di kalangan ibu mengandung pertama trimester adalah loya, muntah-muntah untuk kurangkan selera makan. Tetapi dalam usia mengandung trimester pertama adalah sangat penting bagi memenuhi pengambilan vitamin dan mineral supaya ia boleh berkembang maju.

Makanan Terbaik Ibu Mengandung

Bagaimana pemakanan seimbang untuk ibu mengandung? Pada ibu mengandung tidak bermakna perlu mengambil makanan dengan lebih banyak hidangan tetapi memberi perhatian kepada kualiti makanan yang anda makan. Menetapkan anda mengambil makanan yang telah berada tepat di sasaran yang disesuaikan kepada pembangunan kencing umur, keperluan dan perkembangan janin. Sebelum permulaan mengandung di mana perubahan hormon boleh meningkatkan kepekaan menjejaskan ibu mengandung.

Pemakanan sihat untuk ibu mengandung

1. Susu

Kandungan yang terkandung di dalam susu boleh membantu anda dalam menyokong pertumbuhan tisu baru pada bayi, membaiki tisu-tisu rosak dan pembentukan otot dan juga pengangkutan oksigen kepada janin. Dengan memenuhi keperluan protein dan mineral sokongan pembangunan dan pertumbuhan bayi. Pilihan susu soya boleh menjadi alternatif bagi anda yang mempunyai kecukupan vitamin d dan manfaat tambahan juga rasa berbeza bagi ibu mengandung.

2. Buah-buahan dan sayur-sayuran

Makanan terbaik ibu mengandung boleh dari buah dan sayur. Pada kehamilan trimester pertama, vitamin C dari oren jus yang diambil untuk meningkatkan sistem imun dan melawan jangkitan. Di samping itu kandungan pengambilan makanan yang kaya dengan kandungan besi boleh menghalang anemia. Lengkap dengan sayur-sayuran tambahan yang mengandungi besi yang diperolehi daripada sayur-sayuran hijau dan untuk meningkatkan Sabit ke dalam sel-sel badan dan membekalkan tenaga.

3. Ikan

Makanan yang mengandungi protein dan omega 3 asid lemak boleh membantu pembentukan otak janin. Walau bagaimanapun anda perlu berhati-hati kerana kandungan merkuri dalam jenis-jenis ikan yang tertentu akan mempengaruhi perkembangan janin. Juga elakkan memakan ikan mentah kerana ia boleh meningkatkan tahap lemakk tepu dalam badan.

Artikel Berkaitan: Fesyen Baju Mengandung Muslimah Terkini

4. Kacang

Menambah makanan jenis kacang yang diperlukan dalam pembangunan sistem saraf pada bayi seperti kacang hijau yang akan menjadi kandungan asid folik dan vitamin b. Selain itu kacang adalah berguna untuk tenaga dan sistem imun wanita muda yang mengandung.

5. Air dan Vitamin

Makanan sihat ibu mengandung juga boleh dari air dan vitamin adalah penting untuk ibu mengandung. Bagi ibu mengandung sering mengalami loya, maka anda boleh mengambil lebih banyak air putih yang dicampur dengan jus buah-buahan tanpa tambahan gula.  Ia adalah penting untuk menambah vitamin yang menyokong mengandung diusia mengandung terutamanya muda. Anda boleh berunding terlebih bidan atau doktor untuk mendapatkan vitamin yang sesuai dengan keperluan kandungan anda.

Amalan Pemakanan Ibu Mengandung | admin | 4.5